FRÅGOR? KONTAKTA OSS

Här finns svar på en del praktiska frågor men tveka inte att höra av dig om du vill ha ytterligare information eller om du tycker att vi ska lägga till något till denna sida.

Vad är det för skillnad?

Den stora skillnaden med Rethink Textiles och hur textil- och tvättservice hanteras idag ligger i ordet samverkan.

Inget hotell har ensamt råd att ställa om till mer miljövänliga material och sänka miljöpåverkan som kommer ifrån textilproduktion. Mer miljövänlig textil är dyrare i inköp men om inte gästen inspireras till att vara rädd om textilierna så spelar mer miljövänlig textil mindre roll. Vi som textilproducent måste ändå tillverka massor som ofta tas ur drift långt innan det är uttjänt.

Det är du som hotell som betalar i båda fallen.

Tvätt och textilservice utgör betydande kostnader för ett hotell och blir ännu dyrare om inte tvätteriet hjälper hotellet att se hur de kan undvika onödigt tvättande. Finns det ingen som förklarar varför det påförs extra kostnader för att tex handdukar måste tas ur drift är det ytterst svårt att som hotell göra något åt det. Behöver tvätteriet använda höga temperaturer och mängder med kemikalier för att få textilierna rena på grund av städrutiner på hotellet är det också hotellet som betalar.

Vi tror inte att såsom textil och textilservice fungerar idag kan bidra till mer än ytterst små förändringar mot en minskad miljöpåverkan och hotellen kan därför sällan använda textil för att särskilja sig i upphandlingarna.

Därför skapade vi Rethink Textiles.

Vi tror på att du som hotell behöver gästen, tvättjänsten, textilproducenten och miljöorganisationen med er där alla jobbar mot samma mål.

Vi tror att om vi hjälper er att informera gästen om värdet av textil så kommer det att ha en positiv påverkan på mängden ny textil du behöver få. Vi är trygga med att Samhall också kommer att säga till om ni plötsligt tvättar mer än tidigare år och delar med sig av sin enorma kunskap om hur du får textilierna att hålla längre.

Slutligen har vi nära samarbete med bla Green Key för att de också ska ge er stöd i ert textila miljöarbete utöver den databaserade kunskapsöverföring från oss för att du ska kunna fatta rätt beslut.

Sammantaget är vi helt övertygade om att det är bara genom samverkan som ni på allvar kan stärka er marknadsposition inom textil hållbarhet och samtidigt sänka klimatpåverkan i branschen.

Låt oss göra denna resa tillsammans.

Hur fungerar det?

Rethink Textiles är ett varumärke som ägs av VarUnik AB (556886-7203) Er avtalspart är därför VarUnik AB.

Genom att abonnera på vår tjänst får ni hjälp att kommunicera ert textila hållbarhetsarbete både genom att ni själva får genomgå årliga utbildningar och får ta del av vår materialbank med bilder, filmer och färdiga texter som kan anpassas efter er tonalitet. Ni får dessutom en årlig genomgång baserat på er unika tvättdata för att förstå vilka städrutiner som genererar mer tvätt och vad som minskar onödigt tvättande. Statistiken kan återanvändas i kommunikationen gentemot gäster, personal, ägare och övriga intressenter.

I grundutbudet ingår också vita handdukar och duschfrotté samt badmatta ifrån vårt long life sortiment tillsammans med oblekt sänglinne i ekologisk bomull blandad med återvunnen polyester. Övriga önskemål om färger och kvalitéer kan diskuteras.

Använder ni badrockar? Säg till så inkluderar vi det i offerten

Läs mer om vår tvättjänst under fliken Tvättservice.

Tydlig och genuin kommunikation om ert textila hållbarhetsarbete gör er mer attraktiva hos de som väljer boende utifrån ert fotavtryck.

 • 5-7 st färdiga generiska inlägg till sociala media inklusive bilder som kan anpassas efter er tonalitet
 • enkla budskap, till orderbekräftelsen, under och efter vistelsen
 • korta videofilmer om hur gästen bidrar miljömässigt & socialt under vistelsen
 • 1 1/2-timmars årlig föreläsning + workshop i hållbarhetskommunikation

En kund till oss sänkte sina kostnader för tvätt av badmattor med 20% när de bytte plats på den och en annan minskade tvätten av badrockar med 30% när de erbjöd dem hopvikta istället för hängande.

5-20% av alla småhanddukar slängs för att de ha fläckar som inte går bort.

Vill ni också ha råd om hur ni får textilierna att hålla längre och hur ni sänker kostnaderna för tvätt? Med hjälp av kundunik data kan vi ge tips vad just ni kan göra.

I vardagen möter ni personalen från det Samhall tvätteri som ligger närmast. Samhall har 22 tvätterier i Sverige så det finns god chans att det finns en anläggning för hotelltvätt nära er. Samhalls personal hämtar textilierna, sorterar, tvättar, viker och levererar tillbaka det i enlighet med era önskemål. Samhall har lång erfarenhet av att hjälpa hotell med tvättjänster och har goda möjligheter att leverera utifrån speciella behov gällande packning av vagnar, avställningplatser, leveranstillfällen mm.

I grundutbudet ingår följande mer miljövänlig textil. Det innebär att vi äger textilierna och inkluderar dem i erbjudandet. Inga fördyrande inköp för er del.

Long-life handdukar

 • Mjuka och sköna mot huden.
 • Underlättar för gästen att återanvända den då den torkar snabbt.
 • Torkar 40% snabbare och använder 15% mindre mängd vatten i tvätten.
 • Håller för 3-4 gånger så många tvättar som en vanlig handduk.
 • Hjälper oss att minska plastavfall. Tillverkade av 20% återvunnen polyester.
 • Certiferad av GRS, Global Recycled Standard.
 • Är kontrollerad för hälsofarliga kemikalier, Oeko-Tex Standard 100.
 • Storlekar: 50x70cm handduk, 70x140cm duschhandduk och 50x70cm badmatta.

Sänglinne

 • Sänglinnet som är mjuk och behagligt mot kroppen.
 • Vi varken bleker, färgar in eller använder slutkemikalier i vårt sänglinne. Det gör vårt sänglinne naturligt vitt och det kan skifta en aning i nyans som naturliga material gör.
 • Vi sparar omkring 3-4kg kemikalier på varje påslakan genom den här processen.
 • Avsaknaden av kemikalier gör sänglinnet bra för allergiker.
 • Material: 50% ekologisk bomull och 50% återvunnen polyester.
 • Polyester behövs för att förkorta torktiden, minska vattenförbrukningen och göra dem slitstarkare.
 • Storlekar: 150x230cm påslakan, 55x75cm örngott, 150×270 enkellaken och 240x270cm dubbellakan.
 • Certiferad av GRS, Global Recycled Standard.
 • Certifierad av Oeko-Tex Made in Green.

Du har en inloggning i Samhalls kundportal där du gör prognoser, beställningar av ren textil och kan se din tvätthistorik. Du kan även göra beställningar per telefon och email till ditt tvätteri.

Har ni trångt på hotellet och behöver hjälp med lagring? Samhall kan hålla lager så att ni endast behöver ha de uppsättningar på hotellet som behövs för att täcka bokningarna.

Beroende på var i Sverige er verksamhet finns erbjuder Samhall leveranser en till flera gånger i veckan. De strävar alltid efter deras transporter ska vara så miljömässigt optimala som möjligt så möjligheterna kan skilja sig från tvätteri till tvätteri. Hör av dig så får du veta hur det ligger till i ert närområde.

Vi tror på transparens och öppenhet och vill att du ska förstå hur du kan påverka kostnadsbilden. Därför redovisas till exempel tvätt- och transportkostnaderna separat så att ni får lägre en kostnad då vi tillsammans lyckas minska mängden onödigt tvättande. Vi behöver då också ha färre uppsättningar i omlopp vilket kommer er gagn år två i samarbetet.

Prisexemplen nedan är ungefärliga och kan ändra sig beroende på era önskemål om lagerhållning, valda artiklar, antal leveranser, antal leveransplatser mm

Typhotell 1: 75 rum, 150 bäddar, 35 000 gästnätter. Ca: 22 000- 25 000  kr/mån

Typhotell 2: 20 rum, 40 bäddar. 5000 gästnätter. Ca: 7000 – 10 000 kr/mån

Den slutliga månadskostnaden avgörs av just era behov så kontakta oss gärna för offert. Du gör det snabbt genom att maila sofia.stahl@varunik.se

VarUnik har alltid haft övertygelsen att våra kunder fortsätter att jobba tillsammans med oss så länge de är nöjda och erbjuder därför Rethink Textiles på löpande avtal med 6 månaders uppsägningstid.